nedjelja, 29. listopada 2023.

 

RED AND WHITE TART


 

Mala pauza od bundeva, ali nisam još gotova s njima.

Na red je došlo nešto malo nježnije, bijela čokolada i maline. Možda je izgledom malo božićna,  ali nisam mogla čekati toliko dugo da ga ne podijelim s Vama 😊

Tart je jako jednostavan za napraviti, što budete i vidjeli u videu koji dijelim s vama 😊

 

Podloga:

©       150 g badema

©       50 g zobenih

©       120 g datulja

©       4 žlice otopljenog kokosovog ulja

©       2-3 žlice agavinog sirupa ili meda

Bademe preliti kipućom vodom i ostaviti 5-10 min te ih oljuštiti. Bademe sam se odlučila ljuštiti kako bi dobila što svjetliju podlogu, ali nije obvezno. Sve sastojke usitniti u blenderu. Utisnuti u kalup za tart sa odvojivim dnom. Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva i peći podlogu 10 min.

Krema 1

©       250 g smrznutih ili svježih malina

©       4 žlice chia sjemenki

©       2-3 žlice meda ili agavinog sirupa

Zamrznute maline zagrijati u mikrovalnoj 5-10 minuta, izgnječiti ih i dodati chia sjemenke i med ili agavin sirup. Premazati preko podloge.

Krema 2

©       30 g kakao maslaca

©       100 g bijele čokolade

©       Konzerva kokosove kreme

Otopiti posebno kakao maslac, posebno čokoladu, malo prohladiti i povezati, dodati kokosovu kremu samo kruti dio,  koju ste prije držali u hladnjaku. Izmiješati sastojke da se lijepo sjedine i dobijete glatku strukturu. Premazati preko ohlađene podloge i kreme od malina. Ostaviti u hladnjaku preko noći da se lijepo rashladi. Ukrasite prema vlastitom izboru, moj izbor su bili ribizli, komadići bijele čokolade i grančice lavande.

Okus je vrh, spoj malina, bijele čokolade i badema je sve, s jedne strane puni okus kreme kokosa i čokolade, s druge strane ublažen kremom od malina i upotpunjen podlogom od badema i datulja. Neću Vam ništa više pisati, probajte i javite dojmove 😊



Dobar tek

utorak, 24. listopada 2023.

 

KUGLOF S OKUSOM JESENI

 




Jesen je moje najdraže godišnje doba, nestvarne boje, okusi plodova koje nam priroda daje, jednostavno ih želim iskoristiti maksimalno. A sezona bundeva znači samo jedno, još jedan kolač s njima.

 

Biskvit:

©       400 g pečene hokaido tikve

©       140 g prženih lješnjaka

©       250 g pirovog grisa

©       2 žličice pumpkin spice

©       1 žličica cimeta

©       1 žličica sode bikarbone

©       3 žlice otopljenog kokosovog ulja

©       250 ml biljnog mlijeka

©       120 g datulja + 100 ml vode

Hokaido tikvu izrežite na četvrtine, očistite od koštica i pecite , 180 stupnjeva cca 45 min, probajte vilicom, mora biti mekana. Ostaviti da se ohladi, odvojiti od kore i izblendati do kremaste strukture.

Lješnjake ispržiti i očistiti, usitniti u blenderu isto kao i datulje sa vodom. Izmiješati sve sastojke i puniti kalup za kuglof-

Peći na 180 stupnjeva 45 minuta ili zavisno od pećnice,

Po želji možete preliti čokoladom i posipati prženim lješnjacima.

Ja sam koristila preljev od kakaa i agavinog sirupa i posipala sjeckanim košticama bundeve i  listićima badema.

 


 

četvrtak, 12. listopada 2023.

 

PUMPKIN CUPCAKES

 


Ovi super pumpkin cupcakes su jako jednostavni za napraviti, a miris začina ispuni kuću samo tako, baš za uživati u kišnim danima koji nam dolaze, uz čaj i knjigu uživajte u mirisu i okusu 😊

 

Biskvit:

©       270 g pirovog integralnog brašna

©       Pola praška za pecivo

©       Žličica sode bikarbone

©       Žličica pumpkin spice (možete napraviti i sami mješavinu začina, cimet, mušk. Oraščić, đumbir, piment)

©       Prstohvat soli

©       3-4 žlice svijetlog meda

©       1 ½ šalica pirea od bundeve

©       2 lanena jaja (2 žlice mljevenog lana + 6 žlica vode, pomiješati i ostaviti cca 10 min. Da odstoji)

©       ½ šalice otopljenog kokosovog ulja

©       1 žličica jabučnog ocat

©       Ekstrakt vanilije

Hokaido tikvu izrežite na četvrtine, očistite od koštica i pecite , 180 stupnjeva cca 45 min, probajte vilicom, mora biti mekana. Ostaviti da se ohladi, odvojiti od kore i izgnječiti vilicom.

Laneno jaje -  izmiješati mljeveni lan sa vodom, uvijek ide omjer 1:3, žlica lana i tri žlice vode.

Pomiješati suhe sastojke, brašno, pp, sodu. Dodati ostale sastojke i lagano izmiješati. Puniti košarice i peći cca 30 min na 180 stupnjeva.

Laneno jaje možete zamijeniti i običnim.

 


Krema:

©       Pečena tikva cca 1 1/2 šalica

©       3 – 4 žlice svježeg sira

©       4 žlice meda

©       Žličica začina

Meni je od jedne tikve ispalo pola za kremu i pola u biskvit. Ali uvijek možete ostatak spremiti u hladnjak za slijedeći put.

Izmiješati sastojke do glatke strukture, sir obavezno ocijediti od sirutke, premazati kolačiće i ostaviti da se ohlade.

 

 


 

 

utorak, 10. listopada 2023.

  

TIRAMISU

 




Zaredale su mi se torte, ali iskreno, najviše uživam u njihovoj izradi, ali nakon ove slijedi nešto malo drugačije, jer jesen je i treba iskoristiti sezonske namirnice :)

Tiramisu možete raditi u čašicama, ili kao kolač, ali ja kako sam već i pisala uvijek se odlučim za tortu 😊

 

Podloga:

©       120 g lješnjaka

©       140 g datulja

©       100 g zobenih pahuljica

©       1 žlica kakaa

©       1 žlica instant kave

©       2 žlice maslaca od kikirikija

©       2-3 žlice otopljenog kokosovo ulja

©       2-3 žlice biljnog mlijeka

 

Datulje potopiti u vruću vodu cca 10 minuta da omekšaju, puno je lakše s njima onda raditi dalje.

Prvo usitniti suhe sastojke, lješnjake, zobene i kakao. Dodati ostale sastojke, ocijeđene datulje, instant kavu možete razmutiti u 10-15 ml vruće vode ali nije obvezno, kikiriki maslac, kokosovo ulje. Biljno mlijeko dodajte ako je smjesa sipka, mora se lijepo dati utisnuti u kalup. I slobodno ako vam nije dovoljno slatko dodajete 1-2 žlice meda/javorovog sirupa. Ali probajte prije dodavanja obavezno. Utisnuti u kalup i ostaviti u hladnjaku dok pripremate kremu. Koristila sam kalup promjera 18 cm.

 

Krema:

©       Kokosova krema iz konzerve kokosovog mlijeka

©       150 g indijskih oraščića

©       2-3 žlice agavinog sirupa/meda

©       30 g kakao maslaca

©       Aroma vanilije

©       250 g krem sira

©       70 g otopljene čokolade*

Konzervu kokosovog mlijeka staviti u hladnjak da se odvoji gusti sloj kreme, indijske oraščiće potopiti u 2-3 dcl vruće vode i ostaviti da stoje 30 min. Ocijediti ih i osušiti papirnatim ubrusom.  Usitniti u blenderu, ja sam njih prvo blendala, trebalo bi biti bez grudica, da bude lijepo glatka krema. Nakon toga dodati sve ostale sastojke osim čokolade. Kratko izmiješati, nemojte previše, tek toliko da se sastojci lijepo povežu.

Kada su svi sastojci lijepo izmiješani, raspodijeliti kremu na dva dijela. U jedan dio dodati 70 g rastopljene čokolade i još kratko izmiješati.

Podlogu prvo premazati tamnom kremom, na nju lagano rasporediti svijetli dio. Posipati kakaom i ostaviti u hladnjaku preko noći.



To je to, mogu samo reći da uživate u okusu i javite dojmove 

petak, 6. listopada 2023.

 

VITA B-DAY CAKE


 

Moja najdraža torta do sada, za jednu malu Vitu. Baš sam sretna jer se mama Ivana odlučila prepustiti meni maštu na volju za izradu ove torte 😊

Morala je biti vesela i šarena, jer kako drugačije treba izgledati torta za jednu malu djevojčicu i njen prvi rođendan. Uživala sam u pripremanju moram priznati 😊

U nastavku recept:

Podloga:

©       200 g badema

©       110 g datulja

©       3 žlice otopljenog kokosovog ulja

©       Korica i sok jedne naranče

Bademe preliti sa dva dcl vruće vode i ostaviti desetak minuta. Poskidati kožicu sa badema, nije obvezno ali kako sam zamislila da torta bude svjetlija odlučila sam se za blanširanje. Usitniti ih u blenderu, dodati datulje koje također prije potopiti u vrućoj vodi ako su suhe, ocijediti i dodati sve ostale sastojke. 

Smjesu utisnuti u kalup promjera 18 cm.

 


Krema:

©       Kokosova krema iz konzerve kokosovog mlijeka x2

©       2 manga

©       2-3 žlice meda/javorovog sirupa

©       2 žlice kokosovog ulja

©       200 g bijele čokolade

 


Čokoladu otopiti sa kokosovim uljem i ostaviti po strani da se malo prohladi  dok pripremate druge sastojke.

Mango oguliti, isjeći na kockice i izblendati do glatke strukture.

Otopljenoj čokoladi dodati kokosovu kremu, mango i zasladiti prema potrebi, ali oprezno s obzirom na čokoladu i slatkoću manga.

Izmiješati da se sastojci lijepo povežu i preliti preko podloge od badema.

Možete smanjiti kremu na jednu konzervu kokosa i  100 g čokolade, meni je trebala ipak malo veća torta pa sam se tako odlučila i za veću količinu kreme.

Najbolje ostaviti u hladnjaku preko noći da se dobro ohladi i stegne u kalupu. Maknuti kalup i ukrasiti po izboru. Koristila sam ribize, borovnice, jagode, dehidrirani ananas, mandarine, tratinčice 😊




srijeda, 4. listopada 2023.

 

Čokoladna torta s prženim lješnjacima i kokosom

 

Jedna jednostavna torta, znam da su nam svima draži ti jednostavni recepti, a meni najdraže torte jer stvarno možeš pustiti mašti na volju 😊

 

Podloga:

©       150 g prženih lješnjaka

©       50 g badema

©       110 g datulja

©       4 žlice otopljenog kokosovog ulja

©       2 žlice kakaa

©       2 žlice kokosovog brašna

 

Usitniti u blenderu bademe i pržene lješnjake, datulje ako su suhe natopiti u vodi i ubaciti u blender sa ostalim sastojcima pa usitniti. Ako je potrebno smjesi dodati par žlica biljnog mlijeka, ja sam koristila bademovo. Podloga se treba dati lijepo utisnuti u kalup.

 

Krema :

©       Kozerva kokosovog mlijeka/kreme

©       4-5 žlica meda ili javorovog sirupa

©       100 g  čokolade sa većim udio kakaa

©       1 žlica kokosovog ulja

Otopiti čokoladu sa kokosovim uljem, malo prohladiti, dodati kokosovu kremu koju ste prije stavili u hladnjak da se ohladi i ako je potrebno zasladiti, probajte prije da ne bude preslatko.  Preliti preko podloge. Ukrasiti po želji, krupnije mljevenim prženim lješnjacima, kokosovim listićima, preljevom od čokolade (Kakao i javorov sirup)

Ostaviti u hladnjaku preko noći da se dobro ohladi.

Dobar tek 😊





    Č OKOLADNI TART S JAGODAMA     Podloga: ©        180 g badema ©        140 g datulja ©        1 žlica kakaa ©        2-3...