utorak, 10. listopada 2023.

  

TIRAMISU

 




Zaredale su mi se torte, ali iskreno, najviše uživam u njihovoj izradi, ali nakon ove slijedi nešto malo drugačije, jer jesen je i treba iskoristiti sezonske namirnice :)

Tiramisu možete raditi u čašicama, ili kao kolač, ali ja kako sam već i pisala uvijek se odlučim za tortu 😊

 

Podloga:

©       120 g lješnjaka

©       140 g datulja

©       100 g zobenih pahuljica

©       1 žlica kakaa

©       1 žlica instant kave

©       2 žlice maslaca od kikirikija

©       2-3 žlice otopljenog kokosovo ulja

©       2-3 žlice biljnog mlijeka

 

Datulje potopiti u vruću vodu cca 10 minuta da omekšaju, puno je lakše s njima onda raditi dalje.

Prvo usitniti suhe sastojke, lješnjake, zobene i kakao. Dodati ostale sastojke, ocijeđene datulje, instant kavu možete razmutiti u 10-15 ml vruće vode ali nije obvezno, kikiriki maslac, kokosovo ulje. Biljno mlijeko dodajte ako je smjesa sipka, mora se lijepo dati utisnuti u kalup. I slobodno ako vam nije dovoljno slatko dodajete 1-2 žlice meda/javorovog sirupa. Ali probajte prije dodavanja obavezno. Utisnuti u kalup i ostaviti u hladnjaku dok pripremate kremu. Koristila sam kalup promjera 18 cm.

 

Krema:

©       Kokosova krema iz konzerve kokosovog mlijeka

©       150 g indijskih oraščića

©       2-3 žlice agavinog sirupa/meda

©       30 g kakao maslaca

©       Aroma vanilije

©       250 g krem sira

©       70 g otopljene čokolade*

Konzervu kokosovog mlijeka staviti u hladnjak da se odvoji gusti sloj kreme, indijske oraščiće potopiti u 2-3 dcl vruće vode i ostaviti da stoje 30 min. Ocijediti ih i osušiti papirnatim ubrusom.  Usitniti u blenderu, ja sam njih prvo blendala, trebalo bi biti bez grudica, da bude lijepo glatka krema. Nakon toga dodati sve ostale sastojke osim čokolade. Kratko izmiješati, nemojte previše, tek toliko da se sastojci lijepo povežu.

Kada su svi sastojci lijepo izmiješani, raspodijeliti kremu na dva dijela. U jedan dio dodati 70 g rastopljene čokolade i još kratko izmiješati.

Podlogu prvo premazati tamnom kremom, na nju lagano rasporediti svijetli dio. Posipati kakaom i ostaviti u hladnjaku preko noći.



To je to, mogu samo reći da uživate u okusu i javite dojmove 

Nema komentara:

Objavi komentar

    Č OKOLADNI TART S JAGODAMA     Podloga: ©        180 g badema ©        140 g datulja ©        1 žlica kakaa ©        2-3...