utorak, 26. rujna 2023.

 

Zobeni keksi




Još jedni brzinski keksi
ći, spremni za svega 20 minuta. Volim te brzinske, ali ne manje ukusne, a znam i vi 😊

Meni, uz jogurt znaju biti doručak ili za iznenadne goste i uvijek nestaju za čas 😊 

 

Sastojci:

©       200 g pirovog brašna (običnog ili integralnog)

©       120 g zobenih

©       Javorov sirup/med

©       žličica sode

©       150 g otopljenog kokosovog ulja

©       90 ml biljnog mlijeka

©       100 g čokoladnih kapljica/mrvica ili nasjeckane čokolade

©       70 g pekan oraha/lješnjaka

©       Naribana korica naranče

©       Sok jedne naranče

 

Sve sastojke ubaciti u posudu i izmješati, zasladiti po želji. Pripazite jer su čokoladne kapljice slatke kao i naranča pa nemojte pretjerati. Najbolje je prije probati, pa dodati koliko je potrebno.

Formirati kuglice, meni je ispalo 18 kuglica ali sve zavisi od veličine kuglica. Peći 10-12 minuta na 180 stupnjeva.


 

Dobar tek 😊

petak, 22. rujna 2023.

 

Čokoladna gnijezda

 

Ove jednostavne košarice sam već pravila u kombinaciji sa jagodama. Sada za promjenu malo ribizli i prženi lješnjaci, mada, meni osobno punoo bolja kombinacija sa voćem još pogotovo tako kiselkastim. Kada se odlučite isprobati, vidjeti ćete o čemu pišem 😊 

 

Sastojci:

©       130 g datulja

©       2-3 žlice biljnog mlijeka

©       60 g maslaca od kikirikija ili badema

©       60 g kakaa

 

Sastojke ubaciti u blender i izmiješati dok se ne dobije struktura da se mogu lijepo oblikovati kuglice. Koristila sam silikonski kalup za krafne ali možete raditi i kuglice i utisnuti u sredini da se mogu puniti kremom. Rasporedila sam na 8 kuglica po 50g. Staviti u hladnjak cca 10-15 min dok pripremate kremu.

 


Krema:

©       100 kg rashlađene kokosove kreme (iz konzerve)

©       50 g rastopljene čokolade

 

Kremu izmiješati i puniti košarice.

Dio košarica sam posipala prženim lješnjacima, a na dio stavila ribizle. Voće možete kombinirati koje volite, maline, kupine, jagode, kombinacije koje volite, dajte si mašti na volju 😊

Posluživati ih možete odmah ili ostaviti u hladnjaku sat-dva da se lijepo ohlade.

 

 


 

srijeda, 20. rujna 2023.

 

Energetske pločice

 




Pločice nam vrlo često znaju biti međuobrok, bar meni, ponekad i obrok kada sam u gužvi ali to je stvarno jako rijetko i ne preporuča se, a u toj situaciji, puno bolja opcija je napraviti ih doma sam. Priprema je stvarno jednostavna kada dođeš do pravog omjera sastojaka. Moram priznati da su me poprilično namučile i nije uvijek jednostavno doći do pravog omjera kako bi ispalo ok, ali uspjela sam i kako sam vam i obećala dijelim i recept s Vama. Vrijeme pripreme je cca 30 minuta i stvarno je jednostavno 😊

 

Sastojci:

©       1 šalica maslaca od kikirikija

©       4 žlice otopljenog kokosovog ulja

©       ½ šalice javorovog sirupa ili meda

©       2 šalice zobenih

©       ½ šalice nasjeckanih badema

©       ½ šalice bundevih sjemenki

©       ¼ šalice goji bobica/brusnica

©       2 žlice chia sjemenki

©       1 žličica cimeta

 

 


Posebno izmiješati suhe sastojke, a posebno maslac, kokosovo ulje i med/javorov sirup. Sjediniti smjesu i rasporediti na papir za pečenje, debljine 1 cm, ili u kalup obložen papirom.

Kao mjeru možete uzeti bilo koju šalicu ali onda istu koristite cijelo vrijeme.

Ostaviti u hladnjaku najbolje preko noći da se dobro stegne. Rezati na pločice i možete jednu stranu umočiti u čokoladu ili kao ja preliti malo preljevom kakaa i javorovog sirupa.

Pločice možete držati u hladnjaku do 3 mjeseca ako izdrže toliko ;) 

Sastojke možete kombinirati, što volite, suhe marelice, čokoladne kapljice, orašide bilo koje, sezam, smo si pripazite da omjer bude ok i javite utiske 😊

 

 


nedjelja, 17. rujna 2023.

 

Jesenski cheescake s jabukama

 


Jesen je pred vratima i vrijeme je za jabuke, kraljice voća kako ih još nazivaju. Volim miris cimeta u kući u kombinaciji sa jabukama, baš mi je to nekako znak jeseni i da se bliži, za mene najljepši dio godine. Sa vama danas dijelim recept, koji je ovaj put bila torta jer su mi one nekako najdraže ali može se raditi i u kalupima za maffine pa dobijete slatke male kolačiće.

 

Podloga:

©       80 g zobenih

©       80 g badema

©       3-4 žlice meda ili javorovog sirupa

©       4 žlice otopljenog kokosovog ulja

©       Žličica cimeta

©       Korica jednog limuna

 

Ubaciti u blender prvo bademe, malo iz usitniti pa dodati zobene, koricu limuna, cimet, kokosovo ulje i med ili javorov sirup. Ako smjesa bude presuha, dodati malo biljnog mlijeka da se sastojci povežu. Utisnuti u kalup i staviti zapeći 10-10 min na 180 stupnjeva.

 

Krema 1:

©       3 žlice grčkog jogurta

©       250 g krem sira

©       Malo arome vanilije

©       4-5 žlica meda ili javorovog sirupa

©       Sok pola limuna

©       1 jaje

Sastojke izmiješati do glatke strukture i preliti preko podloge.

 

Krema 2:

©       2 srednje jabuke

©       Žličica cimeta

©       2-3 žlice meda

Jabuke oguliti, nasjeckati na sitnije kockice, dodati cimet, med i par kapi limuna, toliko da jabuke ne potamne. Lagano rasporediti preko kreme od sira.

 

Posip:

©       20 g badema

©       20 g zobenih

©       2 žlice rastopljenog kokosovog ulja


Usitniti u  blenderu i posipati preko jabuka. Vratiti sve zajedno u pećnicu na 20 minuta na 150 stupnjeva.

Posipala sam još malo listića badema preko posipa.

Najbolje ostaviti preko noći u hladnjaku da se dobro ohladi.

Dobar tek :)



 

srijeda, 13. rujna 2023.

 

AVOCADO TART SA DŽEMOM OD KUPINA

 


Meni jedna posebna torta, rođendanska, za jednu posebnu osobu, na prvu, možda neobične kombinacije ali kada se okusi izmiješaju, dobije se torta za koju će se uvijek tražiti još  😊

 

Tijesto:

©       ½ šalice rižinog brašna

©       ½ šalice bademovog brašna

©       ½ šalice zobenog brašna

©       2 žlice meda

©       2 žlice kokosovog ulja

©       2 žlice mljevenog lana

©       Aroma vanilije

©       ¼ šalice biljnog mlijeka

Pomiješati sve sastojke, umijesiti tijesto dok ne postane homogeno, prema potrebi dodati još malo brašna, ja sam dodala zobeno. Razviti ili utisnuti u kalup za tart sa odvojivim dnom da se kasnije može lakše izvaditi iz kalupa. Peći u pečnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta.

 

Džem od kupina sa chia sjemenkama:

©       100 g kupina žlica grčkog jogurta

©       2 žlice chia sjemenki

©       2-3 žlice meda ili javorovog sirupa

Kupine sam imala smrznute pa sam ih prokuhala  20-ak minuta,  dodati chia sjemenke i med. Džem sam napravila prvi i ostavila malo da se ohladi. Premazati preko podloge.



Krema:

©       2 zrela avocada

©       ¼ šalice meda

©       ¼ šalice kokosovog ulja

©       180 g čokolade min 70% kakaa

©       Aroma vanilije

©       3 žlice kakaa

Čokoladu otopiti sa kokosovim uljem, avocado, med, vaniliju i kakao izmješati u kremu i dodati otopljenu čokoladu. Premazati preko ohlađene podloge i džema. Ostaviti u hladnjaku bar tri sata prije posluživanja. Kod tijesta sam odvojila mali dio i ispekla oblike za dekoraciju kasnije.



Dobar tek

subota, 9. rujna 2023.

 

BANANA KRUH - CARROT CAKE

 


Kada se spoji kolač od mrkve i banana kruh nastane ovaj super sočan kruh 😊 i vjerujte da je spoj raj, slatko, sočno i super jednostavno za napraviti, a okus je stvarno nevjerojatan.

 

Biskvit:

©       4 srednje zrele banane

©       3-4 žlice meda ili javorovog sirupa

©       4 žlice otopljenog kokosovog ulja

©       3 dcl pirovog brašna

©       2 velike naribane mrkve

©       1 žličica sode bikarbone

©       100 g sjeckanih oraha ili badema

©       Žličica cimeta

Preljev:

©       5 žlica grčkog jogurta

©       Malo arome vanilije

©       2-3 žlice meda ili javorovog sirupa

 

Banane usitniti vilicom i dodati ribanu mrkvu, med, kokosovo ulje.

Dodati brašno,  sodu, cimet i sjeckane bademe ili orahe i dobro promiješati.

Sipati u kalup veličine 28 x 15 cm obložen papirom za pečenje i peći 40-45 min na 180 stupnjeva.

 

Rashlađeno premazati preljevom i posipati sjeckanim orasima ili bademima. Moj izbor ovaj put su bili pekan orasi.



Rashladiti i uživati u okusu 😊

Dobar tek

nedjelja, 3. rujna 2023.

 

Sirovi brownie

 


Priprema je stvarno jednostavna i brownie je gotov za pola sata a okus je savršen. Možda Vam se na prvu ponekada čine sastojci malo neobični ali kada krenete u izradu, vidjeti ćete da su sastojci dostupni posvuda u trgovinama.

 

 

Podloga:

©       250 g orašida

©       20 datulja

©       75 ml javorovog sirupa

©       70 g kokosovog brašna

©       Prstohvat soli

©       75 g kakaa

Sve sastojke ubaciti u blender i izmiješati. Koristila sam pola bademe i pola orahe, a možete kombinirati i sa lješnjacima, brazilskim oraščićima… Rasporediti po kalupu veličine 28 x 15 i ostaviti tridesetak minuta u hladnjaku.

 

Čokoladni preljev:

©       100 g kokosovog ulja

©       60 g kakaa

©       75 g javorovog sirupa

©       2 žlice bademovog maslaca

 

Otopiti kokosovo ulje i ostaviti da se malo prohladi, žlicom umiješati sve ostale sastojke i rasporediti preko podloge.

Badeomov maslac kupujem u DM-u, a isti možete zamijeniti i sa kikiriki maslacem.

Posipala sam sjeckanim bundevim sjemenkama i goji bobicama!

Ostaviti u hladnjaku 2-3 sata da se čokoladni preljev stegne i igrajte se sa oblicima izrezivanja!

Uživajte i javite utiske nakon ispobavanja 😊