ponedjeljak, 28. kolovoza 2023.

 

CARROT CAKE – KOLAČ OD MRKVE

 

 


 

Biskvit:

©       400 g mrkve

©       140 g sitnije sjeckanih oraha

©       200 g grisa od pira

©       1 žličica cimeta

©       1 žličica sode bikarbone

©       3 žlice otopljenog kokosovog ulja

©       300 ml biljnog mlijeka

©       140 g datulja + 100ml vode samljeti u blenderu u pastu

 

Mrkvu naribati, ja sam ju ribala na krupnijem ribežu, orahe sitnije nasjeckati, možete isto ubaciti u blender bude brže gotovo 😉

Pomiješati sve suhe sastojke sa ribanom mrkvom, dodati kokosovo ulje, mlijeko i pastu od datulja i vode i dobro izmiješati.

Kalup za tortu sam obložila papirom za pečenje, smjesu rasporediti po kalupu i peći oko pola sata na 200 C ili zavisno od pećnice prilagoditi pečenje.

Ohlađeni biskvit prerezati na pola i premazati kremom.

Krema:

©       250 g krem sira

©       4-5 žlica grčkog jogurta

©       Žličica soka limuna

©       Aroma vanilije (po izboru, nije nužno)

©       4-5 žlica meda/javorovog sirupa

Izmiješati sastojke do glatke strukture, ako volite slađe dodati još malo meda ili sirupa, to prepuštam Vama na izbor.

Slagati, biskvit-krema-biskvit-krema

Ja sam na kraju još malo naribala svježe mrkve i limunove korice čisto za dekoraciju.

 

 


 

subota, 26. kolovoza 2023.

 

Keksići od samo 2 sastojka

 


Svima nam je vrijeme uvijek problem, zato danas sa Vama dijelim recept za super jednostavne i brze kekse, ali okusom savršene.

Možete ih praviti kao kuglice u sirovoj verziji ili kao kekse, zapeći u pećnici 10 minuta na 180 stupnjeva.

Za pripremu Vam je dovoljno 20 minuta 😊

 

Sastojci:

©       200 g badema

©       20 datulja

 

Izblendati sastojke, ako smjesa bude presuha, dodati par žlica biljnog mlijeka ili kao što sam ja ovaj put, limunov sok jednog limuna i malo limunove korice. Limun možete zamijeniti i narančom ali to vama prepuštam na izbor.

Od ove količine sam dobila 25 keksića, koje sam oblikovala u kuglice i spljoštila vilicom. Vilicu samo malo nakvasite da Vam se ne lijepi za kolačiće.

 


Uživajte i javite utiske 😊

petak, 18. kolovoza 2023.

 

Čokoladne košarice s malinama

 


Ljeto  i voće su uvijek dobra kombinacija, a tek maline i čokolada 😊

Podloga:

©       80 g badema

©       7-8 datulja

©       ½ žlice otopljenog kokosovog ulja

©       1 žlica kakaa

©       3-4 žlice biljnog ili običnog mlijeka

 

Sastojke zajedno ubaciti u blender i izmiksati, kada probate prstima mora se lijepo dati oblikovati. Utisnuti u kalupe za maffine, ja sam koristila silikonske kalupe.

Ova količina je dovoljna za 10 kalupa.

Čokoladna krema:

©       3 žlice rashlađene kokosove kreme iz konzerve

©       3-4 kockice rastopljene čokolade

Povezati sastojke i rasporediti po podlozi. U sredinu svake košarice sam utisnula svježu malinu.

Krema od malina:

©       50 g malina

©       Ostatak kreme od kokosa iz konzerve

©       4-5 žlica javorovog sirupa

©       5-10 g kakao maslaca

 

Maline zgnječiti vilicom, a kakao maslac otopiti na pari. Povezati sve sastojke i rasporediti kao zadnji sloj na košarice.

Staviti u zamrzivač, najbolje preko noći. Izvaditi ih iz kalupa (zato su super silikonski kalupi jer se lako iz njih vade).

Možete ih servirati uz svježe maline, čokoladni preljev za koji sam vam već pisala u prethodnim receptima. U nedostatku svježih ja sam koristila dehidrirane maline. Ali taj dio prepuštam Vama na volju.

Držati u hladnjaku prije posluživanja i uživajte u okusu.




 

nedjelja, 13. kolovoza 2023.

 

Sladoled

Ljeto još uvijek nije gotovo, pa zašto ne iskoristiti dan za osvježenje sladoledom? Većina ga voli zar ne, klinci pogotovo!



 

Voće Vam prepuštam na izbor, tko što voli, ali meni su se najbolje pokazale banane.

 

Sastojci:

©       2 smrznute što zrelije banane

©       4-5 datulja

©       5-6 badema ili orašastih plodova po izboru

©       2-3 žlice grčkog jogurta

 

Sastojke zajedno ubaciti u blender i izmiksati do kremaste teksture!

Možete servirati odmah u zdjelice ili se poigrati kao ja ovaj put sa kalupima za sladoled i ukrašavanjem.

Za ukrašavanje sam koristila sjeckani pistacio, sjeckani kikiriki i čokolada, Moj izbor je uvijek čokolada sa što većim udjelom kakaa.

 

Uživajte 😊

srijeda, 9. kolovoza 2023.

O meni

 


Na početku ove priče željela bih Vam se prvo predstaviti, reći nešto o sebi i kako je u biti do ove priče i došlo, ok, možda će biti malo više od par riječi, ali nadam se da će Vas zanimati i da budete uzeli par minuta i pročitati do kraja.

Moje ime je Martina Marić i živim u Lipiku sa suprugom.

Moja ljubav prema hrani traje oduvijek, mogla bi reći na žalost, i to do prije godinu i par mjeseci jer me dovela do viška kilograma, zdravstvenih problema i ne lijepih situacija u životu, ali se to unatrag ove godine promijenilo.

Rekla bi da sam uzela stvar u svoje ruke uz pomoć dvije divne osobe u svom životu, Maje i Josipa i tu moja ljubav prema hrani i pripremi iste kreće u nekom drugom smjeru.

U travnju 2022. godine na nagovor Maje odlazim na prvi Josipov trening. U tom trenutku sam imala osjećaj da oboje imaju nešto protiv mene i da me se na vrlo okrutan način žele riješiti, ali dan po dan, trening po trening došla sam do ovog danas, volim treninge, volim i dalje i Maju i Josipa, a znam da i oni mene, i vjerujte, nisu me se htjeli riješiti…

I tu kreće moja ljubav prema hrani, pripremanju iste, istraživanju novih okusa, novih kombinacija, ali na malo drugačiji način nego prije.

Dala sam priliku novim namirnicama i novoj sebi.

Danas mi je hrana izazov i kroz te izazove potruditi ću se da vam približim,  vjerujem i većini od Vas malo drugačije okuse, u zdravijim oblicima. Sigurna sam da će se bar dio Vas pronaći u njima, pogotovo kada budete vidjeli koliko su u stvari jednostavni za pripremu i koliko brzo mogu biti gotovi, da ne morate provesti sate u pripremanju.

Slastice s kojima Vas budem upoznavala, pratile su i moj transformacijski put koji nije uvijek bio lagan, ali sam i uz njih uspjela izgubiti preko 45 kg i voljela bih potaknuti nekoga od Vas da krene istim putem.

Martina

srijeda, 2. kolovoza 2023.

Kokos torta sa borovnicama

 

Sezonu Borovnica treba iskoristiti, prava su super hrana, bogat izvor vitamina i minerala, kalija, vitamina C, B6 i K i sa samo 57 kcal na 100 g.

U nastavku recept 😊




 Podloga:

©       200 g orašida, kombinirala sam 100 g oraha i 100 g badema

©       Šalica od 2 dcl datulja

©       100 g kokosovih mrvica

©       1 žlica kakaa

©       2-3 žlice otopljenog kokosovo ulja

Orahe i bademe ubaciti u blender i u sitniti, datulje sam potopila u vruću vodu na par minuta jer ih je lakše izblendati, dodati ostale sastojke i izmiješati u blenderu. Smjesu utisnuti u kalup, moj izbor ovaj put je bila torta.

 

Krema:

©       Kokosova krema samo gusti dio (rashladiti u hladnjaku)

©       3-4 žlice maslaca od badema

©       2-3 žlice meda/javorovog sirupa

©       1 žlica otopljenog kokosovog ulja

©       100 g borovnica


Čokoladni preljev:

© 2-3 žlice javorovog sirupa 

©       1 žlica kakaa

Izmješati i preliti preko torte :)


Sve sastojke sjediniti u blenderu, borovnice dodati pred kraj. 

Kremu preliti preko podloge i ostaviti u hladnjaku 2-3 sata. 

Ukrasiti svježim borovnicama i čokoladnim preljevom.