subota, 27. siječnja 2024.

 

 

ČOKOLADNI TART S JAGODAMA


 

 

Podloga:

©       180 g badema

©       140 g datulja

©       1 žlica kakaa

©       2-3 žlice otopljenog kokosovo ulja

©       2-3 žlice biljnog mlijeka

 

Datulje potopiti u vruću vodu cca 10 minuta da omekšaju, puno je lakše s njima onda raditi dalje.

Prvo usitniti suhe sastojke, bademe i kakao. Dodati ostale sastojke, ocijeđene datulje i kokosovo ulje. Biljno mlijeko dodajte ako je smjesa sipka, mora se lijepo dati utisnuti u kalup. I slobodno ako vam nije dovoljno slatko dodajete 1-2 žlice meda/javorovog sirupa. Ali probajte prije dodavanja obavezno. Utisnuti u kalup i ostaviti u hladnjaku dok pripremate kremu i voćni dio.

Voćni dio:

©       100 g svježih jagoda

©       2 žlice  kokosovog šećera

Jagode isjeckati na sitne kockice i posipati šećerom, ostaviti par minuta da puste sok. Rasporediti po podlozi.

Krema:

©       Kokosova krema iz konzerve kokosovog mlijeka

©       100 g otopljene čokolade

Konzervu kokosovog mlijeka staviti u hladnjak da se odvoji gusti sloj kreme, otopiti čokoladu i malu ju rashladiti. Povezati sa kokosovom kremom i pažljivo rasporediti preko sjeckanih jagoda.

Za dekoraciju iskoristiti još 100 g svježih jagoda ili voća po izboru.



Ostaviti preko noći u hladnjaku i poslužiti. 😊

nedjelja, 14. siječnja 2024.

 

Bijela naranča 😊

 


 

Biskvit:

©       125 g tahini paste

©       40 g javorovog sirupa

©       50 g šećera kokosovog cvijeta

©       1 laneno jaje (jedna žlica mljevenog lana i 2 žlice vode)

©       15 g kakaa

©       15 g bademovog brašna

©       Malo sode bikarbone

©       Sok jedne naranče

©       Naribana korica naranče

Pomiješati prvo suhe sastojke, bademovo brašno, kakao, sodu, šećer, dodati tahini pastu, javorov sirup, sok i koricu naranče i na kraju laneno jaje. Izmiješati da se sastojci lijepo povežu. Sipati u kalup, za ove torte koristim prilagodljivi obruč koji mogu namjestiti kolika torta želim da mi bude.

Peći cca 30 min na 180 stupnjeva. Ohladiti biskvit.

Krema:

©       Jedna konzerva rashlađene kokosove kreme

©       100 g bijele čokolade

©       Sok jedne naranče

©       2-3 žlice kandirane korice naranče

Čokoladu otopiti i rashladiti, pomiješati sa kremom kokosa. Kokosova krema i čokolada trebali bi biti podjednake temperature da se ne stvore grudice kada se povežu. Dodati sok naranče i kandiranu koricu. Korica nije obvezna, možete i naribati malo svježe korice naranče. Ja sam imala kandirane pa sam zato i umiješala u kremu.

Kremu lijepo izmiješati da se sastojci povežu i rasporediti po podlozi.

Poigrati se ukrašavanjem, ja sam uz rub složila polovice kriški tanko narezane naranče i onda kremu rasporedila po podlozi.

Rashladiti par sati u hladnjaku i spremna je za degustaciju 😊



ponedjeljak, 8. siječnja 2024.

 

SLATKO, BRZO I JEDNOSTAVNO


 

Da godinu otvorimo jednim jednostavnim i brzinskim desertom. Za nenajavljene goste, uz čaj za zimske večeri ili jednostavno kada Vam se jede nešto slatko 😊

 

 

Biskvit:

©       150 g pirovog integralnog brašna

©       150 g lješnjaka/badema/oraha

©       250 g datulja

©       400 ml biljnog mlijeka

©       Naribana korica jedne naranče

©       20 g grožđica

©       30 g otopljenog kokosovog ulja

©       20 g kakaa

©       Malo sode bikarbone

©       Maline, sjeckani lješnjaci, čoko kapljice




Koristila sam lješnjake ovaj put, možete ih ispržiti radi intenzivnijeg okusa, ja nisam. Usitniti u blenderu ili ih jednostavno samljeti. Pomiješati sa suhim sastojcima.

Datulje usitniti u pastu, ja sam dodala 200 ml bademovog mlijeka, bilo mi je dosta da se dobije lijepa kremasta struktura.

Pomiješati sa suhim sastojcima i lijepo sjediniti smjesu sa ostatkom mlijeka i otopljenim kokosovim uljem.

Posipala sam sjeckanim lješnjacima, čoko kapljicama i dio svježim malinama, to sam imala, ali isto možete kombinirati sa dostupnim namirnicama.

Smjesu rasporediti u duguljasti kalup obložen papirom za pečenje, možete peći i kao kuglof, u kalupu za tortu, izbor je vaš, cca 30 min na 180 stupnjeva, prilagodite vrijeme Vašoj pećnici.

 


Rashladiti i uživati u okusu 😊

Dobar tek



 

U NOVU GODINA  SA NOVIM IDEJAMA

 

Za početak, želim vam sve najbolje i da se svakome od vas ispune sve želje, da vam svaki dan bude ispunjen ljubavi, da dođete do svog cilja i vjerujete u sebe jer možete sve!




Jedna prekrasna godina i jedan za mene uzbudljivi početak nečega novoga je iza mene. Htjela bih se zahvaliti svima koji pratite, isprobavate, dajete si priliku za uživanju u slasticama bez grižnje savjesti 😊

Predbožićno vrijeme bilo je poprilično uzbudljivo i napeto za mene, stvarno ste me iznenadili koliko je Vas bilo zainteresirano za kolačiće, ali moram Vam priznati da sam sa užitkom svaki kolačić izrađivala i ukrašavala, priznajem da sam imala i pomoć, spletom okolnosti na koje ne možeš utjecati, morala sam biti na još jednom mjestu, ali moji vilenjaci su bili tu i odradili besprijekorno svaki zadatak.



Sada kada se sve polako vraća u normalu, nastavljam dalje, sa novim idejama i novim receptima u kojim se nadam da budete i dalje uživali kao i do sada. Ideja se prikupilo poprilični i treba ih sve isprobati, ali veselim se 😊