srijeda, 29. studenoga 2023.

 

Energetske kuglice

 


Sirove kuglice u malo neobičnoj kombinaciji, zanimljive, zasitne i ukusne.

 

Sastojci:

©       1 velika naribana mrkva

©       1 šalica sitnijih zobenih

©       1 šalica kokosovih mrvica

©       3 žlice kikiriki maslaca

©       2 žlice chia sjemenki

©       3-4 žlice meda/javorovog sirupa

©       100 g bijele čokolade (nije obvezno)

 U posudi pomiješati zajedno sve sastojke zajedno (osim bijele čokolade).

Oblikovati kuglice, ako vam je previše mekano, slobodno dodati malo zobenih još.

Otopiti čokoladu i kuglice umočiti u nju. Možete posipati usitnjenim lješnjacima i ja sam dodala malo čokoladnih mrvica samo zbog dekoracije 😊

Kuglice su gotove stvarno za pola sata, a isto toliko vam je potrebno da i nestanu 😊

 


 

subota, 25. studenoga 2023.

 

Pistacio tart


 

Super su mi ovi mini kalupi za tart, baš onako dekorativni. Pravila sam još jedan tart u kombinaciji pistacia, kakaa, i kokosove kreme.

Zanimljiva kombinacija okusa, ali i boja 😊

Ovih dana Vas budem malo zatrpala receptima, dosta se radilo ali u nedostatku vremena nisam ništa dijelila s vama.

Kroz par dana vam pripremam iznenađenje za Božić, da se i Vi ali i ja stignemo pripremiti na vrijeme. Ali o tome nešto kasnije, sada je prvo na redu recept 😊

 

Podloga:    

©       1 šalica pistacija i badema

©       20 datulja

©       3 – 4 žlice maslaca od kikirikija

©       3 žlice kakao praha

U blenderu usitniti sastojke, datulje ako su suhe namočite u toploj vodi par minuta, biti će ih jednostavnije usitniti. Miksati dok se sastojci lijepo ne povežu da se mogu utisnuti u kalup.



Krema:

©       3 velike žlice rashlađene kokosove kreme

©       70 g bijele čokolade

©       ¼ žličice matcha praha (da se dobije zelena boja)

©       Sjeckani pistacio za ukras

Čokoladu utopiti, u rashlađenu umiješati kokosovu kremu iz konzerve i matcha prah. Rasporediti po kalupima. Posipati sjeckanim pistaciom.

Rashladiti preko noći, drugi dan lagano izvaditi iz kalupa.

Volim kombinacije sa kokosovom kremom. Podloge uglavnom budu malo „teže“ ali sa kremom od kokosa koja je uvijek nekako lagana i prozračna se ublaži ta težina i daje nekakvu posebnu svježinu kolačima.

 


 

 

 

petak, 24. studenoga 2023.

 

Mini baklavice


 

Ništa neću puno pisati, samo ću reći isprobajte 😊

 

Tijesto:

©       70 g bademovog brašna

©       70 g zobenog brašna

©       30 g meda ili javorovog sirupa

©       50 g rastopljenog kokosovog ulja

©       Prstohvat soli

©       Korica jedne naranče

 

Bademovo i zobeno brašno možete napraviti i sami kao i ja, u el. Mlinčiću samljeti, dosta povoljnija varijanta, pogotovo što se tiče bademovog brašna.

Izmiješati sve sastojke i puniti mini kalupe za tart ili možete koristiti i kalupe za muffine.

Meni je količina bila za 8 kalupa.

Punjenje od badema:

©       60 g mljevenih badema

©       ½ žličice praška za pecivo

©       1 laneno jaje ( 1 žlica mljevenog lana + 2 žlice vode)

©       30-40 g meda ili javorovog sirupa

©       Žlica otopljenog kokosovog ulja

©       1 žlica bademovog mlijeka

Sastojke izmiješati i rasporediti u kalupe.

 


Punjenje od pistacija:

©       50 g sjeckanih pistacija

©       1 žlica meda/javorovog sirupa

©       1 žličica cimeta

©       Sok pola naranče

©       Ribana korica jedne naranče

Pistacije sitno isjeckati i pomiješati sa ostalim sastojcima. Rasporediti po kalupima.

Peći cca 20 min na 170 stupnjeva ili prilagoditi jačini pećnici do lijepe zlatne boje.

Toplo preliti sokom jedne naranče pomiješane sa jednom žlicom meda.    

Ja uvijek imam ekipu koja je spremna isprobati nešto novo, sa baklavom su bili oduševljeni tako da se definitivno bude radila ponovno. 😊



srijeda, 15. studenoga 2023.

 

KESTEN ČOKOLADNA TORTA


 

Danas dijelim s vama tortu s kestenom i čokoladom, malo da se maknemo od bundeva, ali još nisam s njima završila :) . 

Tri okusa, kesten i dvije čokolade, ne znam koji bih izdvojila kao najbolji. Zato vama prepuštam da isprobate i odučite sami 😊

 

 

Podloga:

©       150 g badema

©       50 g zobenih

©       120 g datulja

©       4 žlice otopljenog kokosovog ulja

©       2-3 žlice agavinog sirupa ili meda

©       2 žlice kakaa

Sastojke usitniti u blenderu, da se može lijepo utisnuti u kalup. Koristila sam kalup promjera 18 cm, ali nije uvjet naravno, o promjeru Vam ovisi i visina same torte 😊

Krema:

©       Dvije konzerve rashlađene kokosove kreme

©       70 g bijele čokolade

©       70 g tamne čokolade

©       250 g kesten pirea (nezaslađenog ako uspijete pronaći)

©       30 g kakao maslaca

©       6 žlica agavinog sirupa

©       Prženi lješnjaci za dekoraciju

Otopiti kako  maslac i obje čokolade i ostaviti da se malo prohladi. Kokosovu kremu izmiješati sa kakao maslacem, rasporediti na tri dijela, jedan neka vam bude malo manji i u njega umiješate kesten pire. Ako niste uspjeli naći nezaslađeni kesten onda Vam ne treba agavin sirup. U ostala dva dijela umiješate u jedan bijelu a u drugi tamnu čokoladu, agavin sirup rasporedite po slojevima, probajte i prilagodite količinu sebi da vam ne bude preslatko. Na podlogu stavite prvo kremu sa kestenom jer je najčvršća, na nju bijelu pa tamnu kremu. Cijelu tortu sam prelila čokoladnim preljevom od kakaa i agavinog sirupa i pola posipala pečenim lješnjacima.

Ostaviti tortu preko noći u hladnjaku da se dobro ohladi i stegne i drugi dan uživajte u okusu i javite dojmove. 😊







petak, 10. studenoga 2023.

 

 SLATKI KRUH OD BUNDEVE – PUMPKIN BREAD


 

Kruh od bundeve sa punjenjem od krem sira i streuselom (mrvičasti preljev od brašna, šećera i maslaca).

Ovaj kruh je pravi jesenski desert. Može biti tako dobar doručak uz šalicu toplog napitka ili savršeni desert za druženje sa prijateljima i uživanje u okusu.

 

Sastojci za kruh:

©       240 g pirovog integralnog brašna

©       120 g šećera kokosovog cvijeta

©       Prašak za pecivo

©       1 žličica cimeta

©       1 žličica pumpkin spice začina

©       300 g pirea od pečene hokaido tikve

©       100 ml maslinovog ulja

©       Ekstrakt vanilije 1 žličica ili pola žličice ako koristite u prahu

©       2 lanena jaja (2 žlice mljevenog lana + 6 žlica vode)

©       2-3 žlice biljnog mlijeka

Prvo pomiješajte sastojke za laneno jaje i ostavite da odstoji cca 5 min.

Meni je ostalo pečene bundeve tako da nisam imala pripremu oko toga, ali ako morate peći bundevu, pecite oko sat vremena na 200 stupnjeva, mora biti mekana kada ju probate vilicom.

Pomiješajte sve suhe sastojke, posebno pomiješajte mokre sastojke i povežite smjesu. Pola rasporedite u kalup koji ste obložili papirom za pečenje.

Punjenje od krem sira:

©       500 g krem sira

©       Malo arome vanilije

©       5-6 žlica šećera kokosovog cvijeta

Izmješajte sastojke i rasporedite na polovicu smjese za kruh, preko toga rasporedite drugi dio smjese.

 

Preljev za streusel (mrvičasti preljev):

©       1 žlica kokosovog ulja

©       3 žlice pirovog brašna

©       4 žlice šećera kokosovog cvijeta

©       1 žličica cimeta

©       3-4 žlice krupnije sjeckanih oraha

 Kokosovo ulje mora biti hladno, prstima izmiješajte sastojke, mora ostati grudičasto. Rasporedite po vrhu kruha i pecite 50-60 minuta na 170 stupnjeva ili prilagodite svojoj pečnici.

Dobar tek 😊

 


srijeda, 8. studenoga 2023.

 

MUFFINI OD BUNDEVE

 


Još jedni kolačići od bundeve. Miris pumpkin spice začina mi je toliko privlačan da nikako da se prebacim na nešto drugo, ali jesen je i treba iskoristiti, ali obećavam još samo par receptića sa bundevom i prebacujem se na kestenje  😊

 

 

Sastojci:

©       1 šalica pirovog integralnog brašna

©       1 žličica praška za pecivo

©       Prstohvat soli

©       1 ½ žličica pumpkin spice začina

©       Pola šalice pirea od bundeve

©       ¼ šalice eritrita

©       Žličica ekstrakta vanilije

©       ½ šalice bademovog ili bilo kojeg drugog biljnog mlijeka

©       1 žlica maslaca od kikirikija

Hokaido bundevu ispeći, pekla sam ju sat vremena na 200 stupnjeva, prohladiti i ispasirati količinu potrebnu za muffine.

Izmiješati suhe sastojke,  brašno, prašak za pecivo, sol, eritrit, dodati pire od bundeve, mlijeko, maslac od kikirikija, vaniliju i puniti kalupe za muffine, ¾ kalupa. Peći cca 20 minuta na 180 stupnjeva ili prilagoditi jačini pećnice.

 

Glazura:

©       1 žlica maslaca od kikirikija

©       1 žlica meda

Pomiješati maslac i med i premazati prohlađene muffine. Posipati malo začina po glazuri. Nemojte pretjerati sa glazurom jer je dosta slatka, ili prepolovite preporučenu količinu meda. 

Uživajte u mirisu i okusu muffina uz topli napitak u ova duga jesenja popodneva i javite dojmove.